Az igazság tényleg odaát van? Érdekességek a Mars és más égitestek felszínéről.

Marsfigyelő

Marsfigyelő

Mars - makettek : A farm, ahol Luke Skywalker felnőtt?

Hogy néznének ki a Mars-roverek által lefényképezett tárgyak egy 3 dimenziós másolatban?

2021. július 18. - Marsfigyelő

Újabb érdekes Mars-rover fotóval gazdagodtunk immár teljes nagyításban a Gigapan oldalon Neville Thompson jóvoltából (a link egyből a most vizsgált helyszínre vezet a nagy kép jobb részén) : 

http://www.gigapan.com/gigapans/190018/snapshots/661715?fbclid=IwAR2BzJndm9S4ccMRMNchGu5yAyJ4-li5gqwA61qhcxYT17_tFd1d9MW1_E0

Erről a képrészletről van szó, a makett, és alatta az eredeti ahogy a rover a Marson látta:

makett1.jpg

hely1.jpg

Egy kitartó kutató, Dean Sattler vállalkozott arra, hogy kis maketteket készít erről az érdekes helyszínről, ami egy kicsit Star Wars hangulatot idéz, már ami a vidéki környezetet és a fejlett technikát illeti....akárcsak a Csillagok Háborúja legelső epizódjában, ahol Luke egy sivatagos helzen egy farmszerűségen élt - a képzeletbeli Tatooine planétán.

Nézzük meg, hogy milyen érdekes dolgok találhatóak a vizsgált területen, és milyen kicsinyített másolatokat készített Dean Sattler róluk. 

endor1_bazis.jpg

A felső kép az eredeti képrészletet mutatja, az alatta levő pedig a háromdimenziós másolatát. Szembetűnő furcsaság a kapunak vagy boltívnek látszó építmény, de az itatóra hasonlító medence is. Látható még pár kisebb tárgy, ezek valamilyen műszaki vagy közlekedési eszközre hasonlítanak. 

endor1n.jpg

Érdekes még a kinyúló antennára hasonlító tárgy, valamint a kapu mellett található, generátorra, vagy centrifugára nagyon hasonlító ívelt objektum. A készítő több képet is csinált, és ezeket összehasonlította az eredeti felvétellel:

endor1d.jpg

endor1e.jpg

endor1f.jpg

Vajon mit láthatunk itt? Elhagyott régi romokat? Furcsa természeti képződményeket? A véletlenek furcsa egybeesését? Rossz képminőségből adódó optikai csalódást? Mivel nincs több hivatalos kép - legalábbis egyelőre- csak a találgatás marad számunkra ismét.

Mindenesetre, ha a Tatooine bolygót nézzük, ahol Luke Skywalker felnőtt (legelső Csillagok Háborúja), akkor láthatunk némi hasonlóságot:

luke1.jpg

Ez a fotó jóval a film befejezése után készült, az épület elég elhanyagolt állapotban van rajta. Ez a valóságban egy, a tunéziai sivatagban található valós nagyságú makett, és a Star Wars első részét itt forgatták.

antkapu.jpg

Boltív, antennaféleségek, jópár dolog megtalálható a filmforgatás helyszínén is...

starwars1.jpg

Így nézett ki a filmben...

 

 

tatooine.jpg

És így a forgatás helyszínén...

screenshot_kapu_endor.jpg

Ez pedig ismét a Rover hivatalos fotója a Marson, sajnos igen silány minőségben.

A furcsa jelenségek magyarázata a hivatalos forrásokból még várat magára. De a "Csillagok háborúját" elnézve az a benyomásunk, hogy mostanság a képzelet sokkal közelebb áll a valósághoz...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mars-figyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916631502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása