Az igazság tényleg odaát van? Érdekességek a Mars és más égitestek felszínéről.

Marsfigyelő

Marsfigyelő

Kitekintő a Dione-hoz.

2021. április 04. - Marsfigyelő
Bár ennek az oldalnak kiemelt szándéka a Marson található érdekességek ismertetése, igyekszünk beszámolni más égitesteken található furcsaságokról is. Ebben a posztban A Szaturnusz egyik holdjáról, a Dione-ról lesz szó. Bár első ránézésre közönséges kis holdnak tűnik, jeges felszínnel, és folyékony óceánnal a belsejében, néhány megfigyelés azt mutatja, hogy itt is kicsit többről van szó, mint ahogy azt az illetékes űrügynökség felénk tudósítja.
A Dione a mi földi holdunknál jóval kisebb égitest, ennek megfelelően a gravitáció is jóval gyengébb rajta.
dione_earth_moon_size_comparison.jpg
(Foto: Wikipedia) A bal alsó kicsiny égitest a Dione, jóval kisebb a Föld Holdjánál is. Átmérője 1122 kilométer körül van, felszínét jég borítja több kilométer vastagon, ami alatt sós vizű óceán található a Cassini űrszonda megfigyelései szerint. 
A Cassini-Huygens küldetés egészen részletes képeket készített a Dione felszínéről.
cassini20150813-16_dione.jpg
(Fotó: Cassini-Huygens misszió, ESA, NASA)
Látszólag krátereken és jégen kívül nem sok mindent találhatunk a Dione felszínén.
Azonban néhány nagyításnál igencsak furcsa és mondhatni oda nem illő részletek villannak elő Szaturnusz eme holdját tanulmányozva:
dione3.jpg
A fenti képrészlet közepén látható, környezetével egyszínű és abba így beleolvadó struktúra egyáltalán nem tűnik kráternek, szikladarabnak, vagy egyéb természetes képződménynek. Méretei gigásziak földi építményeink eltörpülnének mellette.
A jobb láthatóság kedvéért kicsit körberajzoltam a jobban látható idomokat. Természetesen ez nem tökéletes vázlat, hiszen maga a kép sem túl éles, mégis elgondolkodtató:
dione_piramissal_rajz.jpg
 
Hogy a valós nagyságát érzékeltessem, a jobb oldalán elhelyeztem egy piros piramist, mely a Gízai (egyiptomi) piramis méreteit képviseli nagyjából. Ez annyira kicsi a monstrumhoz képest, hogy alig észrevehető, egy piros pontnak látszik csak (fenti kép, pici piros pötty az objektumtól jobbra).
Lássunk egy másik sematikus rajzot a teljesség igénye nélkül:
dione1_1_1.jpg
Látható, hogy nem egy épületszerűségről van itt szó, hanem egy nagyobb területen elhelyezkedő komplexumszerű rendszerről. Az eredeti képen további kirívó formák is vannak amiket nem jelöltem be, mert láthatóságuk sokkal kisebb.
Nagyon érdekesek ezek a formák. Sokan mondhatnák, hogy ez belelátás, és valójában a természet tréfált meg minket, de bizonyos alakzatok ismétlődése, és határozott vonalvezetése ezt nagyon valószerűtlenné teszi. A Dione egy rejtélyt biztos hogy tartogat számunkra, reméljük, hogy egyszer az űrügynökségek is úgy döntenek, hogy a megfejtés nyomába erednek ....

A bejegyzés trackback címe:

https://mars-figyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4716489840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása