Az igazság tényleg odaát van? Érdekességek a Mars és más égitestek felszínéről.

Marsfigyelő

Marsfigyelő

Folyadék jelenléte, és újabb furcsa alakzatok a Mars-roverek felvételein.

Visszanézhet-e ránk egy hörcsögnek látszó kődarab?

2022. február 21. - Marsfigyelő

Furcsa alakzatokról beszélünk, mikor mesterségesnek látszó idomokra, vagy állatra-emberre hasonlító formákra bukkanunk a Mars felszínén. De miért nevezzük furcsának őket? Azért, mert nekünk azt mondták, hogy ilyenek nem létezhetnek azon a planétán. Ugyanis ha itt a Földön látnánk őket, akkor semmi érdemlegeset nem találnánk ebben. Talán az egyetlen dolog, amit megjegyeznénk akkor, ha földi eredetű felvételek lennének az itt bemutatottak, hogy mindegyikük barnás, vöröses és nem túl jó felbontású. De a “Vörös bolygóról” készült és millió kilométereken át közvetített képeknél ezeket a sajátosságokat elfogadjuk.  

Első képünkön két kisállatra hasonlító alakzatra lehetünk figyelmesek. Ha Afrikában, egy sivatagos területen készült volna a felvétel, akkor csak egy furcsaságot fedeznénk fel: miért egyszínű minden, tekintet nélkül az alakzatokra? Minden ugyanabból a típusú kőből van? Igazából ez a kérdés a Marsra is alkalmazható (amennyiben a fotók tényleg ott készültek).

 

panda.jpg

 

A káp Martine Grainey gyűjtéséből való, a Gigapanra feltöltött eredeti forráslinkje pedig mindenki számára ellenőrizhető:

http://www.gigapan.com/gigapans/177250/snapshots/624939?fbclid=IwAR3c-oxmpv_aXbD5H1urhycstYEmpf-BhhqIK3Wq6KYOQx86pmvtTNMsoKQ

Meglehetősen furcsa "kövek" lennének az egyetlen, de nehezen elfogadható magyarázat, hiszen a fejforma, orr,  és a szemek véletlenszerű elhelyezkedésének ilyen eredménye a lehetetlen kategória határát súrolja..

Nézzük csak meg közelebbről:

panda_nagyitas2.png

A fej, fülek, szemek, orr és száj helye mind stimmel. Lehetséges az, hogy ilyesmi a kutatóknak nem tűnik fel? Vagy túl kell simán lépniük rajta, hiszen élőlények ott nem is létezhetnek?  Hogy nézne ki egy földi fotó ugyanevvel a látvánnyal?

Valahogy így:

cute-g759158538_1920.jpg

Ismét egy újabb rejtéllyel és sok kérdéssel lettünk gazdagabbak.Reméljük, hogy egyszer kimerítő választ is kapunk majd.

Lépjünk tovább a Mars felszínén. Folyadék jelenléte szintén “lehetetlen” hivatalosan a Mars felszínén, ez többek között a felszíni légnyomás hiányával is indokolható, mely hivatalosan a földi nyomás kevesebb mint 1 százaléka. Ennek ellenére, újra és újra szemben találjuk magunkat folyó anyag jelenlétéve a roverek képein. A következő felvételen is ezt vehetjük észre:

 viz.jpg

 

A fenti képkockán ismét Martine Graney felfedezését láthatjuk, egy, a vizet elnyelő homokra hasonlító jelenettel. Vajon hogyan lehetséges bármilyen likvid anyag előfordulása a sivatagos és ritka atmoszférájú bolygó felszínén?

Az eredeti kép forrása itt visszakövethető:

 https://mars.nasa.gov/msl-raw-images/msss/00712/mcam/0712MR0030300290402561E01_DXXX.jpg?fbclid=IwAR2UUbxErfqBObd-890zMucdXc-86Hzh4EEUPdkha_fW1RUSWPmA8CUjtGM

Sajnos nem a képek a legfurcsább dolgok ezekben a felfedezésekben. Sokkal inkább az űrügynökségek, ezen belül a NASA hozzáállása a rengeteg visszássághoz. A felfedezések, érdekes újdonságok soha nincsenek megvizsgálva (a rover sosem megy közelebb ezekhez hogy további felvételeket készítsen),  néha kapunk egy-egy magyarázatot arra, hogy valójában a felszíni erózió hozta létre ezeket a formákat, esetleg a fényviszonyok véletlen összejátszása láttat velünk oda nem illő dolgokat.

Mindenki döntse el azt, hogy megfelel.e ez a verzió e neki....

A bejegyzés trackback címe:

https://mars-figyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9417705304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása